De publicatie van Technology Networks zet jaarlijks de belangrijkste neurowetenschappelijke ontwikkelingen op een rijtje. VUB-prof Ann Massie staat op nummer drie in de top tien. Ann Massie en haar team hebben een strategie ontdekt die resulteert in verlengde levensduur en die geheugenverlies tijdens het verouderingsproces tegengaat. 2022 was volgens Technology Networks een belangrijk jaar in de neurowetenschappen met ontdekkingen over de oorsprong van multiple sclerose tot een potentieel nieuw geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer.
Het team van professor Massie onderzoekt de functie van de zogenaamde cystine/glutamaat antiporter systeem xc- in gezonde en zieke hersenen. Via de export van glutamaat, kan dit systeem xc- een modulerend effect uitoefenen op de synaptische communicatie in de hersenen. Wanneer er echter teveel glutamaat wordt vrijgegeven, kan dit toxisch zijn voor de hersencellen. Uit de publicatie van de onderzoeksgroep in Molecular Psychiatry blijkt nu dat afwezigheid van systeem xc- positieve effecten heeft op de levensduur van muizen, en nog belangrijker, op het functioneren van de verouderende muizenhersenen.
Ann Massie: “We zien in het laboratorium dat muizen ouder worden en er geen geheugenverlies is tijdens het verouderingsproces wanneer er geen systeem xc- is. De functie van de hippocampus, een hersenregio die zeer gevoelig is voor ouderdomsgerelateerde achteruitgang en cruciaal is voor ons geheugen, blijft bewaard in deze muizen. Dat is tegen alle verwachtingen in, want we hadden juist verwacht dat het verouderingsproces versneld zou zijn in muizen zonder systeem xc- .”
Het complete overzicht van The Top 10 Neuroscience Stories of 2022 van Technology Networks